ponedeljek

CXIV

Pes! Kaj delaš s svojo dlako?
Valjaš se po blatu kot kak pujs.
Vstaneš in mene pošpricaš
in mežikaš in zehaš.

Pes! Kdo je bila tvoja mati,
nimaš bratov in sester? So te
vsi pustili in zaspali za kakim
vogalom? Lačen si. Len in podivjan.

Pes! Jaz te nisem še nikoli videl.
Po cesti tečeš in se ustaviš, po
pločniku tečeš in spet po cesti.

Zvezde ti bodo padle na glavo,
čuden si. Pusti to konzervo
škatlo na miru. Pes! Tako si čuden!

Oda otroštva. Ne bi bilo isto brez tebe. Hvala ti Šalamun!

CXIII

Broken Social Scene - Broken Social Scene

Včasih hočem stran. Samo malce bolj v levo bi se prestavila. Stran. Da bi bila malce sama. V cigaretnem dimu. Poslušala bi kaplje, ki padajo na okno. Dež me ne moti. Res ne. Ko dežuje, se lahko delaš, da jokaš. Da so to tvoje grenke solze žalosti, ki jim ni konca. Kar tako jokaš. Na avtobusni postaji. Na bavarskem dvoru se ti podre svet. Nihče ne ve. Nihče.

četrtek

CXII

Manchester Orchestra - I'm Like A Virgin Losing A Child

Glava mi poka po šivih, ker se v njej vrtinčijo vse te silne misli v grozeče velik tornado. Želim vas objeti s svojo metaforo prijatelji! Vsakemu posebej zašepetati besedo ali dve. Tako, ki pripada samo enemu človeku. Ampak ne dosežem. Predaleč. Preveč vas je. Mogoče bi morala jokati, solze so magnet za množice. Ne vem več. Ne jemljite me resno.

sreda

CXI

Gregory And The Hawk - Moenie And Kitchi

Užitki minejo. Ostanejo njihovi spomini. Spomini, ki te potem božajo v spanju, ko se spominjaš, kako te je božal v spanju. Če to ni ljubezen, je naklonjenost. Razlika je samo v kvaliteti lepila. Mačkasto se pretegnem in razmišljam. O postelji. Kako neverjetno lep izum.

ponedeljek

CX

Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!

Prazna si. Oh kako zelo prazna. Tvoja notranjost je tako oholo vakumizirana, da me boli želodec. Taka praznina bi morala biti prepovedana, čisto preveč je že vulgarna. Še jajce ima svoj rumenjak. Ti imaš manj kot nič. Besede, ki jih bruhaš se mi lepijo pod bosimi nogami. Ta packarija se mi tako neznosno gabi, čeprav imam močan želodec. Ampak ne za človeško neumnost. Navadnost. Izpahnila si bom čeljust od dolgčasa. Nisi vredna v resnici. Kričim, ker se ne morem otresti tvoje bližine. Bojim se, da me ne uničiš. Posrkaš v svojo črno luknjo brezvezja. Prepričana sem, da se v resnici hraniš s človeškimi idejami. No, idejami drugih. Piješ njihovo strast in jo prodajaš kot svojo. Osvežilno limonado. Resnično pustiš grenak priokus v ustih.

CIX

Regina Spektor - Soviet Kitsch

Lutka lutka lutkica. Lahko jo oblečeš. Lahko jo slečeš. Skrtačiš ji lase. Obuješ jo v lepe rdeče čeveljce. Ljubka lutka. Igraj se z njo! To ti je všeč. Nežna lutka. Iz porcelana. Pazi nanjo, pazljivo jo položi na polico, da se ne razbije. Oh lutka, putka. Vseeno si samo lutka. Človek se te hitro naveliča. Nabiraj prah skrita v omari, medtem ko se igramo odrasle.
Si mar užaljena lutkica? Hahaha, no kaj se zdaj cmizdriš? Si mar pozabila, da se s steklenimi očmi ne da jokati?

petek

CVIII

Belle And Sebastian - Tigermilk

Zadnje čase samo spim. Spim. Ne sanjam. V glavi se rišejo podobe, brez zgodbe, samo obrazi se mi bledo nasmihajo za zaprtimi očmi. Tudi zdajle bi spala. Ker je vse tako kot mora biti, čeprav ni. Ko se leno pokrijem z odejo posuto z zvezdami, vse izgine. Tam si samo ti. Umetno nebo nad nama naju spravlja v smeh. Pridi, da malce zapleševa, medtem ko nama kruli v želodcu. Organska popevka naju bo zazibala v trden spanec vse do večera. Potem pa spet. Še enkrat. Še še še! Še bova spala! Vse do poletja.

četrtek

CVII

Moški so prasci
Ženske ležimo na hrbtu
vsi prespimo zimo

Bog je mrtev
Tako kot moje otroštvo.


Je bilo zapisano. Še dobro, da je prišla pomlad. Še dobro, da smo v resnici ženske rade umazane. Umazane prasice...

ponedeljek

CVI

Blood Red Shoes - Box of Secrets

Skupaj poiščimo te prazne besede. Lepe geste niso lepe, kadar so lepe samo zato, ker ne znajo biti nič drugega. Odrezala bi si jezik. Zalepila bi si ušesa. Pokrita z mrzlo odejo in z blazino čez glavo sem se malce stisnila k tebi. Ni mi mar za ostalo. Res. Ne zanima me. Vem samo, da me vedno zebe in da si ti prijetno topel.

četrtek

CV

Why? - Alopecia

Pobegnila bom. Vsaj za en dan, za en vikend. Na spodnje perilo si pišem bedarije z alkoholcem. Postrigla sem se. Še bolj belo, še krajše. Rada bi se spremenila v vilo. A ne vidite, da se mi meša od veselja? Ta koža mi je prevelika, premrzla je in polna brazgotin. Kupila si bom drugo, novo, vročo in tesno, okrasila jo bom z bleščicami. Všeč vam bo.

ponedeljek

CIV

Metric - Live It Out

Z besedami se rušijo sanje. Ubijajo ideje. Beseda JE konj in udari in boli. Kaj šele naredi plaz besed. Praznih neumnih nepotrebnih besed, ki tečejo in tečejo pa ne vejo kam in zakaj. Samo da se govori, da ni tišine. V ustih se mi nabira kislina. Oči bolijo, ker na njih silijo solze. Ne bi smeli tega storiti. Ne bi mi smeli uničiti gradov, ki sem jih sama zgradila. Ne. NE POGOVARJAJTE SE O MENI.

sobota

CIII

Taken By Trees - Open Field

Naše življenje je v prostem teku. Ni strasti. Je. Samo je. Zato, ker ne more biti drugače. Počnemo, kar mislimo, da je prav. Spimo. Medvedki pozimi. Stiskamo se drug k drugemu, da nas ne zebe. Noben ne zakuri ognja. Prijetno. Dolgočasno.

petek

CII

Animal Collective - Feels

Včasih paše mir. Spokoj. Vse je vredu. V redu. Pospravljeno in pomito. V sobo sije sonce in mi greje hrbet. Lepo. Lepolepolepo. Lepota ni vedno grda.